Armonia mea

 

dincolo de vise

N-am sa incep cu clasicul ce inseamna armonia pentru mine sau pentru altii, ci cugetam la ceea ce nu mai este. In trecut, poate si datorita societatii socialisto-comuniste in care am trait, poate si datorita educatiei primite si a observatiilor din familie, armonie inseamna sa fii o persoana puternica, stapana pe sine si pe situatia sinelui, dar mai ales al familiei, nu trebuie sa ai slabiciuni, slabiciunea costa, sau sentimentalisme, care te fac sa te simti slab/slaba, atat interior, cat si exterior individul trebuie sa fie puternic sa-si urmareasca cursul firesc conform  regulilor nescrise ale societatii in care traieste. In acest mod, fiecare persoana devenea mai frustrata si frustranta cu sine si cu cei din jur, relatiile de stima de sine si fata de ceilalti s-au deteriorat pe zi ce trece, deoarece persoana puternica ascunde slabiciuni profunde, pe care daca le-ar arata, despre care ar discuta si s-ar lasa ajutata de cei din jur, de cei cu experiente asemanatoare sau de specialisti, ar putea sa si le depaseasca. Cred ca o astfel de persoana se comporta ca o persoana cu temeri multiple si in loc de atacuri de panica are „atacuri de sentimente si slabiciuni” , si cred ca cel mai mult poate fi ajutata de cei ce iubesc acea persoana.

anthony hopkins

Toate si toti suntem puternice/puternici in fata problemelor sau vicisititudinilor vietii : un divort, o despartire, stress post-natal sau posttraumatic (cele care ne afecteaza cu adevarat sufletul, spiritul si mintea) sau probleme financiare, legale ori profesionale, si totusi, avem unele momente de cadere si avem nevoie de armonie pe alte parti, de afectiune, de prietenie, de ajutor – armonie partiala.

Eu nu cred ca trebuie sa se ajunga aici, ci trebuie obtinuta o armonie totala, chiar si atunci cand intervin probleme, ea le va rezolva si va fi un scut sufletesc, prin experienta putem contracara multe neplaceri, iar prin iubire invatam sa iertam ce ne doare cel mai tare de fapt, si anume, raul facut de semenii nostrii.

harmony1

                 Armonia mea incepe cu iubirea de sine prin cunoasterea sinelui, a placerilor si neplacerilor hedoniste, armonia cu ceea ce stiu sa fac mai bine, armonia cu ce ma implineste, armonia cu Dumnezeu, armonia cu familia, armonia cu prietenii, armonia cu colegii de serviciu, armonia cu animalutul de companie sau armonia cu doamna de la alimentara, sau domnul de pe banca din fata blocului. Cele din urma se rezolva cu un zambet, cu o vorba buna sau cu un snack delicios, dar primele armonii sunt mai greu de obtinut, nicidecum imposibile. Armonia mea se hraneste cu fericirea sufletului, blandetea spiritului si rabdarea mintii.

armonie

Exista foarte multe tehnici si tactici de a obtine armonia cu sine, diverese tipuri de terapii, cum ar fi : prin iubire si recunostiinta,prin muzica, prin sport, prin meditatie-puterea mintii, prin rugaciune, prin autosugestie-cele in care cred, prin energii si chackre-nu cred. Cel mai mult mi-a placut un exemplu al unei tinere care se afla intro stare deloc necunoscuta nimanui, un soi de depresie combinata cu nemultumire de sine, nefericire, negasirea locului in viata,si ea a primit un sfat de la o specialista : a fost intrebata care este pasiunea ei? Fotografia, specialista i-a propus sa faca o fotografie in fiecare zi cu toate lucrurile interesante pe care le vede sau pur si simplu cce i se intampla in viata si i-a propus sa se revada dupa 365 de zile. Se pare ca a functionat, iar dupa 1 an, tanara si-a descoperit armonia cu sine si cu cei din jur si era foarte fericita.let-is-shine

 

            Armonia mea eu sunt in armonie cu mine atunci cand iubesc curat si adevarat, adanc si cu rasuflarea taiata, cand o persoana inseamna cel mai mult pe lume si ma face sa ma simt minunat doar prin felul cum ma priveste, cum imi vorbeste sau cum ma mangaie, cum din priviri intelegem totul, cum inima bate mai tare cand ne vedem sau ne veghem somnul-este cea mai inaltatoare stare. Sun in armonie cand afara ploua si e urat iar eu cant si poate scriu o poezie, citesc o carte interesanta sau ma joc cu catelul care poate oferi iubire nemarginita.Sunt in armonie cu mine cand dupa o zi de lucru inc are poate nu toate au fost bune si merg cu prietenele sau prietenii la teatru, la un pub sau la o pizzerie si ne simtim deosebiti unii in compania celorlalti. Sunt in armonie cu mine dimineata cand spun o rugaciune sau intro duminica la o slujba inaltatoare, sufletul ii este recunoascator lui Dumnezeu pentru lucrurile bune si invata din cele mai putin bune. Sunt in armonie cu mine cand invat sa apreciez cele mai neinsemnate lucruri, care imi fac viata mai frumoasa : soarele de dimineata, marea vara, zapada iarna, apusul rosiatic, stelele si luna-armonia cu natura, zambetele oamenilor, bucuria copiilor, o amintire frumoasa, cafeaua cu colegii de dimineata-armonia cu semenii,  un magazin cu lucruri handmade,un documentar interesant, un banc original, un fil aparte, o reclama cu Hipsterova.

armonie

Fiecare om isi gaseste armonia in diverse fiinte, forme sau lucruri mai mult sau mai putin abstracte. Cel mai important lucru in viata noastra este sa ajungem sa ne cunoastem eul pe toate planurile si sa urmam visele si mereu sa fim in cautarea evolutiei de sine, asta inseamna sa traiesti viata cu adevarat, indiferent sub ce forma : poti fi un calator inrait care isi doreste sa exploreze globul pamantesc, poate esti un om de stiinta care vrea sa fie al doile Einstein, poate esti  o mama care vrea sa aiba o familie fericita si sa-si vada copii crescand si devenind adulti, poate esti o jurnalista care vrea sa ajunga adoua Andreea Esca sau un politician basist. Mereu in viata ne cautam modele demne de urmat, eu cred in a invata din experienta altora, dar viata e a mea si a ta – si este unica si ni se da doar odata, de aceea trebuie sa o traim si sa o simtim prin propriile vise si puteri si dorinte. Nimic nu e intamplator, dar suntem fauritorii propriilor destine si a propriilor armonii. Fiecare avem demonii nostrii, nebuniile si tabieturile de care poate nu vom scapa niciodata, dar le putem controla, iar iubirea si recunostiinta vindeca orice rani ale trecurului avem si ne ajuta sa ne bucuram de prezent si de viitor, iar calea spre o farma de fericire este armonia.

sunset-airport-runway-header

Aceasta este armonia mea. Care este armonia ta?

o paler

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.