Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde

 „Portretul lui Dorian Gray reflecta mult din mine insumi : Basil Hallward este ceea ce cred eu ca sunt, lordul Henry – ceea ce crede lumea ca sunt, iar Dorian-ceea ce as vrea sa fiu-in alte vremuri, poate.”-Oscar Wilde

carte

Povestea romanului a fost scrisa si rescrisa de multi oameni, Dorian este frumosul burghez care traieste viata dupe reguli hedoniste fara niciun fel de prejudecati, dar constiinta il tradeaza prin portretul facut de prietenul lui Basil Hallward-care-l idolatriza pe Dorian, si sub influentele obscurului lord Henry, care isi cauta placerile in orice, fiind experimentat in viata il atrage pe Dorian in sfera influentelor sale narcisiste, ducandu-l  pe scena vietii sa interpreteze un rol ce nu fusese scris pentru el.

„Nu exista nimic pe lume ce nu poate fi exprimat de catre Arta si stiu ca tot ce am lucrat de cand l-am cunoscut pe Dorian Gray e opera valoroasa, tot ce-am creat mai bun in viata mea. Dar intr-un chip foarte straniu-si ma intreb daca ai sa ma poti intelege-personalitatea lui mi-a sugerat o maniera cu totul noua in arta, un mod stilistic cu totul si cu totul nou. Acum vad lucrurile altfel, le gandesc altfel. Acum pot recrea viata intr-un chip care mai inainte imi ramanea ascuns : „O forma ce-ti apare in vis, in zilele de cugetare”.”

„A influenta pe cineva inseamna a-i darui propriul tau suflet. Cel influentat nu mai gandeste in modul lui firesc si nu mai e mistuit de patimile sale firesti. Virtutile sale inceteaza a mai fi propriile lui virtuti. Pacatele, daca exista pe lume asa ceva, devin lucruri de imprumut. Un asemenea om ajunge sa fie ecoul muzicii altuia, interpret al unui rol care nu a fost scris pentru el. Scopul vietii este autodezvoltarea. Deplina inflorire a personalitatii-iata sensul existentei sub soare a fiecaruia dintre noi.”

Dorian viseaza sa iubeasca cu adevarat si intr-adevar o cunoaste pe Sybill Vane, o actrita obscura si banala pe care o ridica la un rang maret, in interpretarile ei ale eroinelor Shakespeariene. Dupa ce ii promite ca se vor casatori, realizeaza ca ea nu este „de nivelul lui” nici ca sentimente, nici ca intelect si dispare, iar fata se sinucide. In ani , Dorian este urmarit de fratele lui Sybill Vane care, cauta razbunarea vietii surorii sale.

Dorian se transforma din tanarul frumos si fara pata, intr-un barbat crud si plin de bajocoriri obscure ale oamenilor din jurul sau, in special in relatiile sale cu femeile, pe care le are la picioare datorita frumusetii chipului sau.

dorian_gray

„S-a spus ca marile minuni ale lumii se petrec in capetele oamenilor. Tot in capetele oamenilor, si numai acolo, se faptuiesc marile pacate ale omenirii.”

„Sunt gelos pe orice lucru a carui frumusete n-are moarte. Sunt gelos pe propriul meu portret, chiar de tine pictat. Pentru ce sa pastreze el ceea ce eu trebuie sa pierd?”

„Dorian Gray era asemenea unuia dintre acele gratioase personajece apar intro reprezentatie de pantomima ori piesa de teatru si ale carui bucurii ne par pierdute undeva departe, dar ale carui suferinte ne atata simtul frumosului, facand din ranile-i sangerande niste rosii boboci de trandafir.”

Portretul sau il ascunde in pod si il uraste pentru ca e etern si vede in el imaginea lui in oglinda, vede omul din portret batran si murdar, iar pe sine se vede sublim si adorat, e reversul medaliei si uraste portretul pentru ca e etern si frumusetea sa fizica va disparea. Tot in ceea ce credea de-o viata se naruieste, frumusetea nu e eterna-ci doar desertaciunea unui suflet care s-a increzut doar in ea.

dorian-gray-2009

„Sufletul si trupul, trupul si sufletul-cate taine ascund!Exista animalitate in suflet, dupa cum trupul isi are clipele lui de purificare spirituala. Simturile se pot rafina, iar inteligenta poate cadea in ruina. Cine ar fi in starte sa spuna unde inceteaza impulsul carnal si unde incepe impulsul psihic? Este sufletul o umbra al carei salas se afla in casa pacatului? Ori adevarul e ca trupul salasluieste in suflet, asa cum credea Giordano Bruno?”

„De data aceasta avea sa ascunda ceva ce era o degradare a lui insusi, mai rea decat insasi degradarea adusa prin moarte-ceva ce va pricinui fiori de groaza si totusi niciodata nu va muri. Ceea ce viermii erau pentru les vor fi pacatele lui pentru imaginea zugravita pe panza. Ii vor intina frumusetea si ii vor roade gratia. Dar imaginea avea sa traiasca. Avea sa ramana vesnic vie.”

picture of dorian gray animated

Cel mai socant e momentul cruzimii uciderii lui Basil Hallward de catre Dorian in pod, in fata portrtului-adica a propriei constiinte. Degradarea morala a devenit acum cruzime, crima si moartea unui suflet.

doriangray

„Dorian Gray avea convingerea ca adevarata natura a simturilor nu fusese niciodata inteleasa, iar simturile ramasesera salbatice si animalice numai pentru ca oamenii se straduisera sa le infometeze obligandu-le la supunere ori sa le ucida prin suferinta, in loc sa lupte pentru a face  din ele elementele unei noi spiritualitati, a carei caracteristica dominanta ar fi trebui sa fie setea de frumusete.”

„Portretul – turnase melancolie asupra patimilor lui. Parca ar fi fost propria lui constiinta.”

DSC00158

 „Lumea arata altfel fiindca tu esti alcatuit din fildes si aur. Liniile buzelor tale rescriu istoria.”

Published by inkmarksonemptydreams

I am a mark of conscience upon the sands of time/ I am an ink mark on life's full pages/ I am unt o urma de constiinta pe nisipurile timpului / I am a mark of the soul in love's paradise / I am a mark of God in search for my androgynous. Write me : inkmarksonemptydreams@gmail.com Sunt o urma de constiinta pe nisipurile timpului/ Sunt o urma de cerneala pe paginile pline ale vietii/ Sunt o amprenta de suflet in paradisul iubirii/ Sunt o farama din Dumnezeu ce-si cauta androginul. scrie-mi inkmarksonemptydreams@gmail.com or inkmarksonemptydreams@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CJWerlinger

Literary Fiction with a Twist

K'Anne Meinel

The Place for Romance, Drama, Murder and a little bit MORE

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

carly books

I read lots of books, from mythology retellings to literary fiction and I love to reread books from childhood, this is a place to voice my thoughts for fun. I also like to ramble about things such as art or nature every now and again.

BRAINCHILD

gehadsjourney.wordpress.com

Jude in the Stars

Sapphic book reviews and other life stuff

Doña Dulcinea

The Sun Shines Behind The Clouds Through The Raindrops Falling On My Head

CJWerlinger

Literary Fiction with a Twist

K'Anne Meinel

The Place for Romance, Drama, Murder and a little bit MORE

Online Psychological Research with Labvanced.com

Online Psychological Research Platform

carly books

I read lots of books, from mythology retellings to literary fiction and I love to reread books from childhood, this is a place to voice my thoughts for fun. I also like to ramble about things such as art or nature every now and again.

BRAINCHILD

gehadsjourney.wordpress.com

Jude in the Stars

Sapphic book reviews and other life stuff

Doña Dulcinea

The Sun Shines Behind The Clouds Through The Raindrops Falling On My Head

%d bloggers like this: