Povestioara este redata de mine dupa lecturarea cartii “Cu Dumnezeu in subterana” o lectura deosebita, iar “Biografia unui martir” si poza sunt preluate de pe http://www.richard-wurmbrand.ro. Intregeste pasiunea si admiratia ce o am pentru cei ce si au riscat viata in numele credintei lor, indiferent care a fost aceasta.
Aceasta povestioara a rostit-o Richard Wurmbrand in timpul detentiei sale la Targu Ocna, datorita faptului ca era bolnav de tuberculoza, catre colegii sai de celula pentru a le explica iubirea lui Dumnezeu si oamenii placuti lui, de ce inseamna sa fii omul lui Dumnezeu, cu referire la Nicolae Gafencu sau Arsenie Boca.
Se intampla intr-un sat din Romania, in perioada anilor 1945-1955, un sat oarecare care era colectivizat ca mai toate satele din Sudul tarii in perioada comunista. Acolo cel mai important om era un communist de frunte si toata lumea il privea cu spaima si admiratie. Acest om se credea atotputernic, iar el ca orice communist avea ceva cu preotul din sat. De fiecare data cand il vedea, il scuipa. Preotul era un om bun, si privea acest fapt ca fiind crucea vietii lui, alaturi de faptul ca traia ca preot in perioada comunista. Si accepta totul cu stoicism si fara tagada. Comunistul venea la biserica doar in Vinerea Neagra a fiecarui an si ii curgeau doua lacrimi pe obraz, le stergea si o lua de la capat. Cand il vedea pe preot il scuipa. Au trecut asa multi ani si intr-o duminica, comunistul a murit, iar preotul era intins pe jos in altar. Dumnezeu ii vorbi intai comunistului : “Iata-te la judecata, pe acest cantar se afla in dreapta faptele tale bune, adica cele doua lacrimi din Vinerea Neagra a fiecarui an si in stanga toate relele savarsite de tine. Din pacate, cantarul inclina mult spre stanga. Daca este cineva pe lumea asta care poate vorbi in numele tau sit e va vorbi de bine, numeste-l si scapi de Iad.”
Comunistul a incercat sa ia toate faptele rele sis a le puna in dreapta, iar Dumnezeu se minuna si spuse : “Pana acum nimeni nu a incercat sa ma fure la judecata!”
Preotul spuse ca el va vorbi in numele comunistului. In primul rand, se scuza ca va fi scurt, deoarece este duminica si il asteapta enoriasii la sf. Liturghie si spuse :
“Nu pot spune ca omul acesta, comunistul, a facut fapte bune. Pe mine m-a scuipat de fiecare data cand m-a intalnit. Insa eu l-am iertat. Asa, poti si Tu, Doamne, care esti bun si iertator, sa-l ierti, unul in minus in Iad nu conteaza, insa unul in plus in Rai,da!”
Dumnezeu se minuna de atata credinta si il trimise pe preot inapoi in biserica sa tina sf.liturghie sip e communist in Rai,
Biografia unui martir
Richard Wurmbrand a avut o viaţă demnă de un roman. El s-a născut în anul 1909, la Bucureşti, într-o familie de evrei săraci. La scurtă vreme, familia sa s-a mutat la Istanbul, unde tatăl său şi-a deschis un cabinet stomatologic. Însă Richard Wurmbrand a rămas orfan la 9 ani. După alţi 6 ani, familia sa s-a întors în ţară. Lipsit de îndrumarea tatălui său, Richard Wurmbrand a aderat la Partidul Comunist Român. Între 1927 şi 1929, el a urmat cursurile unei şcoli politice la Moscova.
Întors în ţară, el a fost arestat pentru propagandă bolşevică şi închis la Doftana, alături de alţi lideri comunişti. În închisoare, el s-a îmbolnăvit de tuberculoză. Pus în libertate, Richard Wurmbrand a primit misiunea de a organiza filiala clandestină a PCR din Deva. Însă, în 1936, el a cunoscut-o pe Sabina Oster, o tânără evreică ce studiase chimia la Sorbona.
Richard Wurmbrand a descoperit, tot în aceeaşi perioadă, creştinismul, după ce un tâmplar i-a dat o Biblie, pe când tânărul comunist evreu se trata de turberculoză în zona Braşovului. Viaţa i s-a schimbat radical.
Richard Wurmbrand s-a alăturat Misiunii Anglicane pentru Evrei şi a devenit un predicator ascultat. Datorită predicilor sale, zeci de evrei au devenit creştini. În anul 1941, când România a intrat în război împotriva Marii Britanii, iar Misiunea Anglicană de la Bucureşti a fost nevoită să îşi închidă porţile, Richard Wurmbrand s-a alăturat unei misiuni a Bisericii Luterane a Norvegiei, care a continuat să activeze în timpul celui de-al doilea război mondial.
Richard Wurmbrand a fost persecutat din cauza originii sale evreieşti, în timpul regimului legionar şi apoi în timpul dictaturii militare a mareşalului Ion Antonescu. Rudele Sabinei Wurmbrand au fost deportate în lagărele morţii din Transnistria, unde au pierit din cauza odiosului regim de exterminare organizat de unii criminali români, asistaţi de ”specialiştii” de la SS. Persecuţia lui Richard Wurmbrandt nu a luat sfârşit o dată cu răsturnarea lui Ion Antonescu. El a avut curajul să i se opună deschis lui Petru Groza, premierul instalat de comunişti, care dorea să subordoneze cultele religioase statului comunist. Richard Wurmbrand a intrat din nou în închisoare.
El a petrecut 14 ani în temniţele bolşevice. Pastorul luteran a lăsat mărturii dure despre experienţele trăite în temniţele comuniste.